PADDO'S!

Paddo's
Wat zijn het?
Paddo's is de populaire verzamelnaam voor soorten paddestoelen die de werking van het bewustzijn be´nvloeden. Ze kunnen hallucinaties veroorzaken: de gebruiker ziet en ervaart dan dingen die er niet zijn. Ze worden daarom tot de hallucinogenen ofwel 'tripmiddelen' gerekend. In de natuur komen meer tripmiddelen voor, zoals sommige cactussoorten en kruiden. Bij elkaar worden al deze middelen ook wel 'ecodrugs' genoemd.

Wat zijn de risico's?
Voorzover nu bekend, leveren paddestoelen die in de winkel verkocht worden geen direct gevaar op voor de volksgezondheid. In individuele gevallen en voor bepaalde groepen mensen kan er echter wel degelijk sprake zijn van een groot risico:

Omgaan met gebruikers
Paddestoelen zijn niet het soort drugs waar mensen in vluchten om er vervolgens niet meer buiten te kunnen. Wanneer iemand gebruikt is de beste reactie in een open gesprek proberen te achterhalen waarom iemand gebruikt. Er is reden voor bezorgdheid als een gevoel van onbehagen de aanleiding tot gebruik is. Proberen iets te doen aan de onderliggende problemen is dan het beste. Paniek en dreigementen hebben een averechts effect. Verder is het zaak om de risico's te kennen. Pakt een trip verkeerd uit, stel de gebruiker dan gerust en laat hem of haar vooral niet alleen. Raak niet in paniek, blijf praten en zoek een rustig plekje. Leg uit dat het niet aan hem of haar ligt, maar dat het door het middel komt en weer over gaat. Probeer de aandacht te verleggen. Zoetigheid of vitamine C eten kan volgens sommigen helpen de trip te remmen. Lijkt een gevaarlijke situatie te ontstaan of houdt de angst uren aan, haal er dan een arts bij.