zo 19 mrt 2006 (Telegraaf)

Jongeren blowen zich suf
door Pieter Klein Beernink

AMSTERDAM - Jongeren blowen op steeds jongere leeftijd. Kinderen van twaalf en dertien jaar zijn geen uitzondering meer in de polikliniek van Parnassia in Den Haag.

Al moet je achttien zijn om softdrugs te mogen kopen, volgens verslavingsarts Romeo Ashruf weten steeds meer scholieren er wel aan te komen. Terwijl ouders de gevolgen onderschatten. „Vroeger lag de leeftijd van een verslaafd kind dat bij ons moest worden opgenomen tussen de zestien en eenentwintig jaar. Nu tussen de veertien en negentien jaar!”, alarmeert de arts morgen in het tvprogramma Bij ons thuis, van Teleac. „Regelmatig zijn ze pas tussen de twaalf en veertien jaar.”

Technieken
De tijd van een onschuldige joint, die gebroederlijk van hand tot hand gaat, is allang voorbij volgens Ashruf. Nu heeft iedereen zijn eigen ’toeter’ die ook helemaal opgaat. Bovendien zouden softdrugs deze naam helemaal niet meer verdienen, in verband met de nieuwe technieken waarmee de drugs geteeld worden. „Cannabis bevat veel meer thc, de werkzame stof, en daardoor heeft een joint meer effect dan vroeger”, vervolgt de arts. „Ouders denken bij blowen aan de jaren ’60, maar de Nederlandse wiet is vele malen krachtiger dan die van toen.”

Verwoestend

De medicus benadrukt dat cannabis geestelijk verslavend is en wel degelijk verwoestend kan werken: „Jongeren die stevig blowen worden apathisch. Ze blijven in hun ontwikkeling steken. Iemand van achttien is in alle opzichten pas vijftien. Ze doen het niet goed op school, hebben geen echte vrienden, moeite met een relatie en ze hebben slaapproblemen.” Vaak vragen ouders zich af hoe het toch komt dat hun kind slecht meekomt in de klas: „Ondertussen heeft niemand in de gaten dat de oorzaak ligt in softdruggebruik.”

Ook vorig jaar bleek uit onderzoek onder 20.000 havo- en vwo-scholieren dat het druggebruik toeneemt.

Volgens het Trimbos-instituut heeft bijna eenvijfde van alle scholieren wel eens geblowd, waarvan negen procent nog recent.