Telegraaf, zomer 2006

MET DRANK EN DRUGS MAAK JE VEEL KAPOT!


Vooral op jonge leeftijd maakt drank veel kapot. Tijdens de puberteit (ergens tussen 12 en 20 jaar), vindt de rijping van het voorste deel van de hersenen plaats. Dit deel is verantwoordelijk voor belangrijke delen van de persoonlijkheid en het karakter. Bijvoorbeeld je leven goed plannen, bevrediging van verlangens leren uit te stellen, signalen van je medemensen goed inschatten. Maar ook: humor, aandacht voor een ander. Tijdens dit rijpingsproces vindt een soort reorganisatie plaats van het voorste deel van het brein, waarbij een groot aantal hersencellen wordt afgebroken. Dat is een normaal afbraakproces. Maar het probleem van alcohol is, dat het dit afbraakproces versterkt, waardoor er teveel hersencellen worden afgebroken. Bij volwassenen is dit proces afgesloten en kunnen op deze wijze geen hersencellen meer verloren gaan. Voor de invloed van alcohol op dit rijpingsproces zijn jongeren veel gevoeliger.

Dit artikel stond laatst in de Telegraaf. Geschreven door een gedragsneuroloog die gespecialiseerd is in alcoholproblemen.

Overmatig alcoholgebruik werkt drugsgebruik in de hand. En als iemand op jonge leeftijd drugs (dus ook overmatig alcohol) gebruikt staat zijn emotionele groei stil.

Laat uw kind niet aanmodderen met alcohol en drugs, maar maak een einde aan zijn/haar 'zombie'gedrag. Denk niet dat het allemaal wel met een sisser zal aflopen, maar onderneem aktie voor het misschien te laat is!