ECODRUGS, SMARTPRODUCTEN EN SMARTDRUGS!

Ecodrugs
Onder ecodrugs vallen alle rechtstreeks uit de natuur afkomstige producten met bewustzijnsbe´nvloedende werking. Het gaat om planten en kruiden waarvan de hallucinogene, verdovende of stimulerende werking vaak al eeuwenlang bekend is (valeriaan, vliegezwam, ginseng, doornappel, guarana).

Momenteel zijn paddestoelen of paddo's en bepaalde cactussoorten met een hallucinerende werking het bekendst. Van de middelen met een stimulerend effect is efedra het bekendst en van die met een verdovend effect is dat kava-kava. Door velen worden ecodrugs gezien als een gezonder en 'light' alternatief voor alcohol en chemische/illegale drugs zoals XTC of het tripmiddel LSD. Bij 'gezond' en 'light' moeten echter wel vraagtekens worden gezet.

Smartproducts
Smartproducts is een verzamelnaam voor middelen die samengesteld zijn uit meerdere stoffen. Een ecodrug kan dus deel uitmaken van een smartproduct. Een smartproduct kan ook chemisch van aard zijn (bijvoorbeeld 2C-T-2 of Tryptofaan). Smartproducts zijn in te delen in:

Smartdrugs
Ecodrugs en smartproducts worden vaak verward met 'smartdrugs'. Wat zijn smartdrugs? Smartdrugs zijn geneesmiddelen, die voor ziekten als vergeetachtigheid, dementie en epilepsie voorgeschreven werden of worden, maar die soms door gezonde mensen voor andere doelen worden gebruikt. Dit in de veronderstelling dat ze tot verbetering van geheugen, concentratie en intelligentie zouden leiden. Veel mensen denken dat deze middelen in de zogenaamde 'smartshops' te koop zijn. Dat is niet zo.

Wat zijn de risico's?
Ondanks het feit dat ecodrugs en smartproducts vaak natuurproducten zijn die vrij worden verkocht, zijn risico's bij gebruik beslist niet uitgesloten.